Nyers hús kutyáknak - Ehetnek-e a kutyák nyers húst?

A kutyák a farkasok leszármazottai, amelyeket egyértelműen a húsevők közé sorolhatunk. Több ezer éves evolúció eredményeként kutya barátaink emésztőrendszere is alkalmazkodott a keményítők és növények emésztéséhez. A megfelelő táplálkozásukban a legfontosabb, hogy a kínálatunkban szereplő termékek minden szükséges tápanyagot biztosítsanak számukra. A szakemberek által kifejlesztett teljes értékű élelmiszer egészséges és biztonságos választás. Néhány gazdi úgy dönt, hogy bevezeti a BARF diétát kedvence életébe. Érdemes nyers húst adni a kutyának? Mely típusok a legjobbak? Nézze meg – eloszlatjuk az összes kétséget.
Milyen szerepet játszik a hús a kutya étrendjében?
Egy kutya megfelelő táplálása nagyban függ attól, hogy milyen tápanyagokat biztosítunk számára az étrendjében. A hús könnyen emészthető állati fehérjeforrás, amely szükséges a szövetek felépítéséhez és regenerálódásához, valamint a hormonok és enzimek termeléséhez. Aminosavakból áll, amelyek elengedhetetlenek a kutya szervezetének megfelelő működéséhez. A hús zsírt is tartalmaz, ami az egyik fő energiaforrás. Részt vesz az anyagcsere- és regenerációs folyamatokban, valamint támogatja a bőr és a szőrzet egészségét. Ezenkívül a hús B-vitaminokat (különösen B12-vitamint), vasat, cinket, szelént és más értékes mikroelemeket tartalmaz.
Azonban ne feledjük, hogy a kutya étrendjének tartalmaznia kell az összes szükséges tápanyagot, amelyek közül néhány nem található meg kizárólag a húsban. Ezért nem fog teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendet biztosítani kedvencének. A kizárólag vagy szinte kizárólag húsból álló étrend bizonyos tápanyagok hiányát vagy túlzott bevitelét okozhatja, ami súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Különösen veszélyes, főleg a kölyökkutyák számára, a húsételekben a kalcium és a foszfor (a csontok és ízületek megfelelő fejlődéséért felelős) nem megfelelő aránya. 1:1 és 1,8:1 arány között kell lennie, a kalcium túlsúlyával.
Kész eledel és BARF diéta kedvencének
A megfelelően kiegyensúlyozott étrend az alapja. Ezért érdemes átgondolnunk, hogy mi a legjobb módja a kutyánk etetésének. Ennek a döntésnek figyelembe kell vennie mind a háziállat igényeit, mind a gondozó képességeit. Milyen előnyei és hátrányai vannak a kereskedelmi forgalomban kapható takarmányok és a BARF diéta használatának? Azt tanácsoljuk!
Kereskedelmi célú élelmiszerek a házi kutya táplálkozásában
Az egyik legnépszerűbb módszer a kutyák kereskedelmi forgalomban kapható (száraz és nedves) eledellel való etetése. A háziállat korához, méretéhez és fizikai aktivitásának szintjéhez kell igazítanunk.
A száraz étel nagyon hatékony. Felbontás után nem romlik meg gyorsan, könnyen tárolható, és lehetővé teszi az adagok pontos kimérését. A ropogós granulátumok rágása segíthet csökkenteni a fogkövet és a lepedéket. A nedves eledel több mint 70%-ban vizet tartalmaz, így jó kiegészítő hidratáló forrás. Könnyen emészthető és gyakorlatilag mentes a mesterséges tartósítószerektől. Ráadásul könnyebb rágni – tökéletes kölyökkutyáknak és idősebb kutyáknak, akiknek fogászati problémáik vannak.
A kész eledel olyan mennyiségű húst és állati terméket tartalmaz, amely kielégíti az állat egyes mikro- és makrotápanyagok iránti szükségletét. Ezenkívül növényi anyagokat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kisállat teljes mértékben kiegyensúlyozott étrendjét és támogatják a bélműködést. Az élelmiszert hőkezelik, ami biztosítja a mikrobiológiai biztonságot, és a tápanyagveszteséget megfelelő adalékanyagokkal kompenzálják. A hőkezelés az élelmiszerek emészthetőségét is fokozza.
A kutyaeledel előállításához felhasznált alapanyagok olyan állatokból származnak, amelyek emberi fogyasztásra engedélyezettek az uniós jogszabályok értelmében. A teljes értékű élelmiszerek csomagolásán információkat talál a termék ízesítéséről, pl. „marhahússal”, „csirkével”. Valójában az ilyen élelmiszerek más típusú húst és állati termékeket is tartalmaznak, pl. pulyka, bárány, szarvashús. Az általunk választott íz rajtunk és kedvencünk preferenciáin múlik. Bár a teljes értékű élelmiszerek íze eltérő lehet, a makrotápanyagok (fehérje, zsírsavak és szénhidrátok) arányát, valamint az egyes vitaminok és ásványi anyagok tartalmát tekintve mindig egységesnek kell lenniük. Ezért érdemes odafigyelni az összetételre, és gabona- és mesterséges tartósítószermentes termékeket választani.
A BARF étrend kutyák számára
Általánosságban elmondható, hogy a BARF táplálkozás leginkább háziállataink vadon élő őseinek menüjéhez hasonlít. Az állatok nyers húst kapnak, amelyhez belsőségeket, valamint válogatott gyümölcsöket és zöldségeket adnak. És mint tudjuk, a hús a kutya étrendjének fontos összetevője.
A kutyák etetésével összefüggésben a BARF étrendben a nyers hús a vágóállatokból származó csontvázizomzat (a környező szövetekkel együtt). Az állati termékek ezzel szemben a hasított testek emberi fogyasztásra elfogadható elemei, azaz a harántcsíkolt izmok (máj, zúzák, szívek).
Fontos megjegyezni, hogy a kutya étrendjének biztosítania kell számára az összes szükséges tápanyagot - amelyek egy része magában a húsban nem áll rendelkezésre, és ezeket az állati termékek, például a belsőségek biztosítják.
A BARF-diéta követésekor nem szabad megfeledkezni az étkezések megfelelő egyensúlyáról. A gondozók leggyakrabban a mikro- és makrotápanyagok megfelelő ellátásával küzdenek. Ezért érdemes előzetesen konzultálni egy szakemberrel, lehetőleg állateledel-szakértővel.

Nyersen vagy főzve - melyik hús a jobb a kutyának?
Az, hogy nyers vagy főtt húst válasszon kutyája számára, olyan döntés, amelyet kedvence egyéni igényeihez kell igazítani. Mindkét mód jó lehet, de érdemes figyelembe venni a kutyus egészségi állapotát és a különböző hústálalási formákkal szembeni tűrőképességét. Melyik a jobb - a főtt vagy a nyers? Ellenőrizze.
Nyers étrend
A nyers hús megőrzi az összes természetes enzimet és tápértéket, amelyek a hőkezelés után részben megsemmisülhetnek. A nyers hússal etetett kutyák tartói közül sokan észreveszik a szőrzet állapotának javulását, a bőr egészségét és az állat általános vitalitását. Ezenkívül a nyers hús és bizonyos hússal körülvett csontok, pl. borjúszegy, nyak és hát, borjúfarok, marhacsontok rágása (felügyelet mellett) támogatja a természetes szájhigiéniát. Ne feledje azonban, hogy túl nagy mennyiségben történő etetésük a székrekedés veszélyét hordozza magában.
Az adagolás elsősorban a kutya testsúlyától, korától, aktivitási szintjétől és egészségi állapotától függ. Felnőtt kutyáknak naponta egy adag nyers húst kell adni, ami körülbelül a testsúlyuk 2-3%-át teszi ki. Nagyon aktív háziállatok esetében ez az érték 4-5%-ra is emelkedhet. Fontos, hogy az étrend ne korlátozódjon kizárólag húsra - megfelelő mennyiségű belsőséget (a teljes adag kb. 10%-át), csontokat (10-15%), zöldségeket és egyéb adalékanyagokat is tartalmaznia kell. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy az étrend megfelelően kiegyensúlyozott.
Nyers hús a kölyökkutyának
Nem ajánlott nyers húst adni kölyökkutyáknak. A fiatal kutyák még fejlődésben lévő szervezete nem alkalmas az ilyen típusú táplálék megemésztésére. Fogyasztásuk súlyos gyomorpanaszok kialakulásához vezethet. A kölyökkutyák fogai és emésztőrendszere nagyon érzékenyek. A nagy, kemény csontok letörhetik a fogakat, és a kis darabkák megakadhatnak a nyelőcsőben, fulladást okozva. Néha előfordul, hogy a csontok elzárják az emésztőrendszert, ami bélelzáródáshoz vezet.
Biztonságosabb alternatívák a biztonságos játékok vagy az állatkereskedésekben kapható speciális rágócsontok. Ezek kielégítik a kutya természetes rágási igényét, ugyanakkor nem veszélyeztetik a kutya egészségét.
A legjobb megoldás, ha a fiatal kutyát kiváló minőségű kölyökkutyatáppal etetjük, amely megfelelően kiegyensúlyozott az összes szükséges tápanyag tekintetében. A nyers táplálékra való áttérés, ha a gondozó úgy dönt, csak akkor történjen meg, ha a kutya megérett.
Főtt hús
A főtt hús kiküszöböli a nyers húsban esetlegesen jelen lévő veszélyes kórokozók okozta fertőzés kockázatát. A főzés emellett növeli a hús emészthetőségét, ami előnyös az érzékeny emésztőrendszerű kutyák, az idősek és a lábadozó kutyák számára.
Érdemes megjegyezni, hogy a főzés során a hús a vízveszteség miatt veszít térfogatából. Ezért a felszolgált adagok térfogata valamivel kisebb lehet, de ugyanannyi tápanyagot kell, hogy tartalmazzon.
Változások az étrendben
Bármelyik étrendet is választjuk, az új étrendre való áttérésnek fokozatosnak kell lennie, körülbelül 7-14 napos időszakon keresztül, hogy a kutya emésztőrendszere alkalmazkodni tudjon a változásokhoz. Azt is tanácsos rendszeresen konzultálni állatorvosával vagy állateledel-szakértőjével, különösen fiatal, idősebb vagy beteg kutyák esetében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden tápanyagszükségletük megfelelően ki van elégítve.
Természetes rágcsálnivalók
Az emberekkel ellentétben a kutyának nincs szüksége változatos étrendre. Ha azonban változatossá szeretné tenni kutyája étrendjét, akkor jó ötlet, ha apróra vágott, főtt húsdarabokat ad neki, adalékanyagok nélkül. Az ilyen rágcsálnivalóknak a napi energiabevitel legfeljebb 10%-át kell biztosítaniuk. Ugyanakkor a főétkezésekből megfelelő mennyiségű kalóriát kell levonni.

Milyen típusú nyers húst érdemes adni a kutyának?
A nyers hús alkalmas lehet kedvenceink számára - a lényeg, hogy jó minőségű termékeket válasszunk és megfelelően tároljuk. Tudja meg, hogy melyik hústípus lesz a legmegfelelőbb kutyája számára.
Ehet a kutyája nyers csirkehúst?
A csirkehúst gyakran választják "kezdő húsnak" a BARF étrendben, mivel enyhe íze van, és a legtöbb háziállat jól tolerálja. Sok kutyagondozó számára ez az emészthető fehérje elsődleges forrása a rotációs nyers étrendben. A szárnyasok (kicsontozva) ideálisan megfelelnek a kisebb fajtájú kutyáknak, míg a baromfitetemek jobban megfelelnek a nagyobb fajtáknak. Érdemes azonban más húsfajtákkal is kiegészíteni.
A nyers csirkehús nagyon alkalmas az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező vagy túlsúlyra hajlamos kutyák számára. A háziállatokat értékes tápanyagokkal látja el, beleértve a B-vitaminokat, amelyek erősítik az idegrendszer működését és javítják a szervezet anyagcsere-folyamatait.
A csirkehús (a porcos és nyaki részekben) kondroitint és glükozamint tartalmaz, ami támogatja a kutyák ízületeinek egészségét, ami rendkívül fontos, különösen a nagytestű és aktív fajták esetében.
Nyers marhahús a kutyának - megéri?
A nyers marhahús etetésével kutyája jó minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag állati fehérjéhez juthat, ami elengedhetetlen az izomszövet felépítéséhez és regenerálásához. A marhahús több vasat tartalmaz, mint a baromfihús, támogatja a vörösvértestek termelődését és megelőzi a vérszegénységet.
A kutyáknak szánt marhahús értékes cinkforrás, amely támogatja az immunrendszert, és felelős a bőr és a szőrzet állapotának fenntartásáért. B12-vitamint is tartalmaz, amely javítja az idegrendszeri és a vérképző funkciókat.
A nyers marhahús gazdag karnozinban és Q10 koenzimben - antioxidánsokban, amelyek támogatják a szív egészségét és késleltetik a sejtek öregedését. A marhahús zsírja kedvező arányban biztosít omega-3 és omega-6 zsírsavakat.
A marhahús emellett kisebb valószínűséggel fertőződik kórokozó baktériumokkal, mint a baromfi, így viszonylag biztonságosabb választás, ha nyersen tálaljuk a húst.
Sertéshús a kutya étrendjében
A sertéshús kiváló teljes értékű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyre kutyájának szüksége van a szövetek felépítéséhez és regenerálásához. Gazdag tiaminban (B1-vitamin) és B12-vitaminban - amely segíti a vörösvértestek termelődését. A sertéshús keratinban is gazdag, amely segít az izomépítésben és energiát biztosít az intenzív testmozgás során.
A sertészsír tartalmazza az egészséges bőr és a fényes szőrzet fenntartásához szükséges zsírsavakat. Az aktív és dolgozó kutyák számára a sertéshús a magasabb zsírtartalma miatt értékes energiaforrás lehet.
Ha sertéshúst szeretne beiktatni kutyája étrendjébe, azt mindig alaposan, legalább 71 °C-on kell megfőzni, hogy a legtöbb kockázatot kiküszöbölje.
A nyers hús kutyája számára veszélyes lehet - hogyan kezelje a lehetséges kockázatokat?
Kutyája nyers hús etetése bizonyos kockázatokkal járhat. Először is, veszélyes kórokozók forrása, mind az ipari termékek, mind a helyi hentes termékei. A négylábúak fogyasztásukkal vírusok, baktériumok és paraziták (Salmonella és Listeria, E.cola) hordozóivá válnak, amelyek a környezetben terjednek. Ez az állapot veszélyes az emberekre, különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre: gyermekek, idősek, terhes nők. A nyers hús a máj- és vesebeteg és allergiás kutyák számára is káros lehet.
Ráadásul a helytelenül tárolt vagy túl sokáig a tálban hagyott hús kedvezőtlen folyamatokon megy keresztül, amelyek első lépésekben az emberi szem vagy a szaglás számára nem érzékelhetőek, de a kutyában súlyos emésztési zavarokat - hányást vagy hasmenést - okozhatnak.
Hogyan kell tárolni a BARF-diétában használt nyers húst?
A BARF-diétához használt hús megfelelő tárolása nagyon fontos a kutya biztonsága érdekében. Hűtőben kell tárolni (2-3 napnál nem tovább), sterilizált, légmentesen záródó edényekben, hogy a folyadékok ne csöpögjenek a többi termékre.
A nagyobb mennyiségű húst megfelelően fel kell porciózni, hogy csak a szükséges darabokat olvaszthassuk ki. A mikrobiológiai biztonság érdekében a legjobb, ha a fagyasztóból egyenesen a hűtőszekrénybe helyezzük át őket. Ne feledje, hogy ne fagyasszon le olyan adagot, amelyet már egyszer felolvasztott. A jól csomagolt hús körülbelül 3-6 hónapig tárolható a fagyasztóban. A rendezettség érdekében a legjobb, ha a csomagokat feliratozzuk.
A nyers hús elkészítésekor is külön edényeket és vágódeszkákat kell használni a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. A nyers hússal való érintkezés után érdemes alaposan megmosni a kezeket, felületeket és eszközöket.
Ehet-e a kutya nyers húst - összefoglaló
A cikkben átfogóan tárgyaltuk a hús szerepét a kutyák étrendjében. Elmagyaráztuk, hogy bár kedvenceink evolúciósan alkalmazkodtak a fogyasztásához, önmagában nem biztosít minden szükséges tápanyagot. Összehasonlítottuk a kereskedelmi forgalomban kapható állateledeleket a BARF étrenddel, ismertetve azok előnyeit és hátrányait. Részletesen jellemeztük a különböző húsfajtákat, valamint felvázoltuk a nyers formában történő fogyasztásukkal járó lehetséges kockázatokat. A BARF-étrendben használt húsok tárolására vonatkozó gyakorlati tanácsokat is adtunk. Ne feledje, hogy a megfelelő etetési módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a kutya egyéni igényeit és a gondozó képességeit, és minden változtatásról a legjobb, ha állatorvossal konzultál.
